Deep Dive: Näin syntyi maailman ensimmäinen puhelinvapaa saari

9.4.2024

Itäisen Suomenlahden saaristossa sijaitseva Ulko-Tammio sai viime vuonna laajasti medianäkyvyyttä sekä Suomessa että ulkomailla, kun se lanseerattiin maailman ensimmäisenä puhelinvapaana saarena. Visit Kotka-Haminan matkailujohtajana 1.2.2024 asti toimineen Johanna Tyynelän kanssa sukelletaan Vuoden kotimaan matkakohteeksikin valitun Ulko-Tammion menestyskampanjan taustoihin.

Visit Kotka-Hamina vastaa matkailun edistämisestä Kotkan, Haminan, Miehikkälän, Pyhtään, Vironlahden ja Loviisan kuntien alueilla. Matkailujohtaja Tyynelän mukaan Itäisen Suomenlahden saaristoalue on ollut suhteellisen tuntematon matkailijoiden keskuudessa. Saaristosta puhuttaessa mielikuva siirtyy usein Ahvenanmaalle ja Turun saaristoon, vaikka Itäinen Suomenlahti on luonnoltaan vähintään yhtä kaunista ja uniikkia.

– Tarvitsimme luovan ja erottuvan teon seudun tunnettuuden lisäämiseksi ja matkailun edistämiseksi. Yhteinen tavoite SEKin kanssa oli löytää vetovoimainen ja houkutteleva maamerkki, joka tuo näkyvyyttä tälle saaristolle ja koko alueelle. Tavoitteena oli korostaa viestinnässä erityisesti luontoa ja sisäisen rauhan sekä hyvinvoinnin teemoja, Tyynelä kertoo.

Lennokkaasta ideasta kohti PR-tekoa

SEK toimii Visit Kotka-Haminan viestintätoimistokumppanina jo kolmatta vuotta. Kumppanuuteen kuuluu esimerkiksi viestinnällisten toimenpiteiden suunnittelua ja toteutusta.
Lopullisen muotonsa voittajakonsepti “Offline Island” sai yhteisessä ideointipalaverissa, jonka myötä SEK ja Visit Kotka-Hamina päättivät lanseerata Ulko-Tammion maailman ensimmäiseksi puhelinvapaaksi saareksi.

– Lähdimme SEKin kanssa viemään ideaa kohti konkreettisia toimenpiteitä. Mietimme, mikä kulma voisi herättää kansainvälistä yleisöä. Meidän täytyi löytää uutta asiakaskuntaa niin läheltä kuin kaukaa, Tyynelä selventää.

Ulko-Tammiota hallinnoivaan Metsähallitukseen otettiin yhteyttä toteutuksen tiimoilta. Asiantuntijanäkemystä puhelinvapaa-teemaan lähdettiin hakemaan muun muassa THL:ltä. Myös nämä tahot saatiin mukaan kampanjaan ja sen sanomaan.

Seuraavaksi SEK lähti kirjoittamaan viestintäsuunnitelmaa auki. Kesäkuussa, tarkemmin juhannusviikolla, SEK aloitti viestinnän Ulko-Tammiosta sekä kansainväliselle että kotimaan medialle.

Vaikuttajat saaren ensimmäisinä vieraina

Sosiaalisen median vaikuttajat vierailivat Ulko-Tammiossa jo varhain kesäkuussa. Saarelle saavuttaessa heille jaettiin näytön peittävät tarrat, ja ainutlaatuinen päivä saaristoluonnossa sai alkaa.

Koska vaikuttajien työnkuvaan kuuluu oleellisesti valokuvaaminen, annettiin heille polaroid-kamerat vierailun dokumentointia varten. Vaikuttajat viettivät saaressa päivän ja mantereelle palattuaan he alkoivat jakaa somekanaviinsa ensikäden tietoa kokemuksestaan.

– Vaikuttajat kokivat olleensa enemmän läsnä hetkessä ja nauttineensa sisäisestä rauhasta. Joidenkin oli tehnyt mieli kaivaa puhelin esiin hiljaisimpina hetkinä. Ajanvietto saaristossa kauniin luonnon keskellä ilman jatkuvaa sisällön päivittämistä koettiin kuitenkin luontevana, Tyynelä kuvailee.

Kansainvälinen media vieraili ja uutisoi

Nopeasti huomattiin, että idea puhelinvapaasta saaresta oli todella onnistunut: näkyvyyttä saatiin heti muun muassa Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Espanjasta.

– Oli valtava yllätys, miten nopeasti kansainvälinen media reagoi lehdistötiedotteen lähdettyä. Sähköposti täyttyi saman tien kyselyistä, joissa pyydettiin lisätietoja ja mahdollisia vierailuajankohtia saarelle, Tyynelä kertoo.

Ulko-Tammio kampesi palstatilaa kansainvälisissä suurmedioissa, kuten CNN, CBS, Independent, ja moni muukin tarttui aiheeseen välittömästi niin lehtiartikkeleissa kuin myös videomateriaaleissa. Esimerkiksi CBS toi Ulko-Tammion esiin keskusteluohjelmassaan ja Independentin toimittaja vieraili saarella.

– Ulkomailla heräsi todellakin halu nähdä paikka livenä. Sehän oli tietenkin yksi tavoitteistamme, että ihmiset haluaisivat mennä sinne oikeasti. Oli yllättävää, hauskaa ja hienoa, että viesti meni niin nopeasti läpi. Vaikka tiesimme aiheen ajankohtaisuuden, emme osanneet odottaa näin valtaisaa kansainvälistä huomiota”, Tyynelä iloitsee.

Ulko-Tammiosta uutisoivat myös muun muassa Euronews, BBC, CNN Travel, Sunday Times, Bloomberg, Arevista ja USA Today. Myös kotimainen media uutisoi laajalla rintamalla ja noteerasi uutisoinnissaan lisäksi kansainvälisiä artikkeleita.

Tavoittavuus miljardeja

Voimakas viesti siitä, että jotain tehdään maailmassa ensimmäistä kertaa, oli oleellisessa roolissa median kiinnostuksen herättämisessä. Suomi tunnetaan maailmalla teknologiaosaamisestaan ja tietenkin kauniista, runsaasta luontotarjonnasta, mitkä osaltaan myötävaikuttivat aiheen kiinnostavuuteen.

– Meidän tavoitteemme oli saada näkyvyyttä ja sitä kyllä todella saatiin. Artikkeleita julkaistiin jopa yli 1 100. Potentiaalinen tavoittavuus oli peräti 2,3 miljardia, Tyynelä hehkuttaa.

Medianäkyvyyden ohella onnistunut projekti näkyi positiivisina lukuina myös alueen toiminnassa. Tunnettuuden kasvun myötä yöpymiset ja majoitusten määrä alueella kasvoivat. Myös Visit Kotka-Haminan kotisivuilla vierailtiin ja Saaristoliikenteen aikatauluja tutkittiin merkittävästi enemmän kuin koskaan aiemmin. Lisäksi aihe on herättänyt paljon positiivisuutta alueen yrittäjien ja asukkaiden keskuudessa.

Ainutlaatuinen kampanja saa jatkoa

Tänä vuonna kampanjan parissa aiotaan jatkaa. Tyynelä haluaa SEKin tuella jalostaa konseptia ja tarjota lisäulottuvuutta alueen vierailijoille. Visit Kotka-Hamina ja SEK ovatkin jo aloittaneet uusien toimenpiteiden suunnittelun.

– Huomasimme tätä tehdessä, että perusasiat ovat kaikkein tärkeimpiä. On uskallettava viestiä niistä ja löytää rohkea kulma, että viestin saa läpi, Tyynelä päättää.

Joskus yksinkertaisimmat asiat voivat olla kaikkein merkityksellisimpiä. Rohkeus viestiä ja tuoda asiat esiin uudella, innovatiivisella tavalla voi olla juuri se, mikä saa viestin lävistämään melun ja resonoimaan yleisön kanssa.
SEK logo

Tilaa uutiskirje

Oy SEK Ab
John Stenbergin ranta 2
00530 Helsinki, Finland
info@sek.fi
+358 9 695 71