Tämän kertaisessa #SEKThisOut jutussa ikonisen logon suunnittelua pohtivat SEKin lead designer Niina Yli-Karjala ja designer Jenni Komulainen.
Minkälaista logosuunnittelua SEKissä tehdään?
Niina: Teemme laidasta laitaan ajassa kiinni olevaa ja aikaa kestävää muotoilua. Brändin kuuluu muuttua vuosien varrella ja siksi brändityö onkin jatkuvaa kehittämistyötä, johon sisältyy myös logon muotoilu.
Jenni: Muihin visuaalisiin elementteihin nähden logo on suhteellisen koskematon osa brändiä. Ikoninen logo on lähes immuuni ympäröiville muutoksille. Sellaisen suunnittelu pohjautuu johdonmukaisuuteen, kokonaisvaltaiseen ajatteluun ja tarkkaan harkintaan.
Milloin asiakas saattaa tarvita uutta logoa?
Niina: Taustalla on usein isompi muutos, sillä logoa harvemmin muutetaan ohikiitävien trendien mukana. Logo voidaan päivittää uuden strategian yhteydessä, uutta brändiä luodessa tai silloin, kun brändit fuusioituvat toisiinsa. Tämäkin pätee kaikkeen mitä teemme, eli joskus muotoillaan olemassa olevaa ja joskus luodaan jotain täysin uutta.
Jenni: Koska logo on keskeinen osa brändiä, sen päivitys monesti herättää ristiriitaisia tunteita. Entinen tuntuu vanhentuneelta, uusi tuntuu oudolta. Brändiä kehittää rohkea asenne. On parempi jäädä mieleen kuin pelata varman päälle.
Millainen on toimiva logo, ja mitä sen suunnittelu vaatii?
Jenni: Logon suunnittelu on kiteyttämisen kuninkuuslaji! Oivaltavan logon luominen on graafista suunnitelua puhtaimmillaan. On hyvä muistaa, että pienellä on suuri näkyvyys: logo toistuu esimerkiksi tuotteissa, ulkomainoksissa, kauppakasseissa ja verkkosivuilla. Hyvä idea vaatii kylkeensä herkeämätöntä tarkkuutta ja vektoripisteiden hiomista.
Niina: Mitä pienempi ja yksinkertaisempi visuaalinen elementti on sitä enemmän aikaa sen suunnittelu on vaatinut. Hyvä logo kertoo parhaimmillaan koko brändin tarinan: nerokas logo herättää ajatuksen, että olisinpa keksinyt saman!
Mitä ominaisuuksia hyvällä suunnittelijalla on?
Jenni: Ilman konseptuaalista ajattelua logo on vain visuaalinen toteuma. Suunnittelijalla on silmää yksityiskohdille, mutta suunnittelu ei ole vain teknistä toteuttamista. Kun idea ja konsepti on selvä, visuaaliset valinnat ovat luonnostaan perusteltuja.
Niina: Allekirjoitan täysin mitä Jenni sanoo. Suunnittelu vaatii ajattelutyötä, konseptointikykyä ja intohimoa. Joka ikisellä toimivalla visuaalisella valinnalla on taustalla perusteltu syy. Asiakkaan toiveet kääntyvät suunnittelijan pöydällä visuaaliseksi kieleksi, ja taitava designer auttaa asiakasta näkemään yhteyden ideoiden ja toteutuksen välillä.
Mikä logosuunnittelussa inspiroi?
Niina: Logosuunnittelu on luovaa ongelmanratkaisua. Kun palaset loksahtavat paikoilleen, onnistumisen tunne on valtava. Saan suuresti iloa siitä, kun näen kaupungilla nerokkaan logon ja tunnistan oivalluksen sen takana.
Jenni: Yksinkertaisuus ja kiteyttämisen haaste – se ei ole helppoa, mutta se on todella palkitsevaa.
Missä yllättävissä hetkissä ideoita on syntynyt?
Jenni: Usein kollegan silmät näkevät keskeneräisen työn seuraavat askeleet, mutta joskus oma alitajunta pääsee yllättämään. Voin ratkaista päässäni monia asioita jostain syystä suihkussa, ja höyrystyneen peilin eteen voi piirtää ajatuksen talteen.
Niina: Minun alitajuntani herää unessa. Jos idea ehtii unohtua herättyä, se kyllä palautuu aina lopulta mieleen.
Mitä haluaisit sanoa tai minkä vinkin haluaisit jakaa asiakkaalle tai muille suunnittelijoille?
Jenni: Suunnitteluprosessille pitää antaa aikaa. Kun kyseessä on iso rahallinen panos elementtiin, joka jalkautetaan kaikkiin pintoihin, kiirehtiminen ei kannata. On asiakkaan eduksi, että logo on huolellisesti tehty ja viimeistelty, sillä parhaimmillaan ja pahimmillaan logo elää vielä pitkään.
Niina: Suunnittelijoita ja samalla itseäni haluan muistuttaa siitä, että vaikka työssä on paineita ja kiireitä, muistakaa ruokkia luovuutta ja säilyttäkää intohimo. Kiinnostus ilmiöistä, yhteiskunnasta ja kulttuurista, sekä ennen kaikkea iloitseminen muiden onnistumisista vie koko alaa eteenpäin.