SEK Social Sphere – mitä somessa seurataan tänä vuonna?

24.1.2024

Sosiaalisen median vuosi 2024 tuo mukanaan monipuolisen kattauksen kiinnostavia ilmiöitä ja muutoksia. Sukellamme syvälle somealustojen syövereihin ja ennustamme, millaisia trendejä voimme odottaa tulevalta vuodelta. Tarkastelemme muun muassa Instagram Threadsin kohtaloa, sisällöntuottajien keskeistä roolia somekentällä sekä tekoälyn vaikutusta sosiaaliseen mediaan. Lisäksi pureudumme Pinterest Predicts 2024 -raportin antimiin ja selvitämme, mitkä aiheet tulevat ohjaamaan ostopäätöksiä vuonna 2024.

Instagram Threads – tähdenlento vai X:n syrjäyttäjä?

Vuoden 2022 lopulla isolla kohinalla lanseerattu Metan oma lyhytviestipalvelu Threads julkaistiin vihdoin joulukuussa 2023 myös Euroopan markkinoille. Kanavalle on selkeää tilausta, sillä moni sosiaalisen median aktiivikäyttäjä on jo pitkään kaivannut vaihtoehtoa kohuissa ryvettyneelle X:lle.

Threadsin käyttäjämäärä lähti heti lanseerauksen jälkeen nopeaan kasvuun ja saavutti 100 miljoonan käyttäjän haamurajan vain reilussa neljässä päivässä. Huima kasvu on sittemmin tasaantunut, ja viimeisimpien tilastojen mukaan päivittäisten aktiivisten Threads-käyttäjien määrä on laskenut 79 prosentilla.

Tästä huolimatta Threads kiinnostaa edelleen ja moni pohtii parhaillaan sinne liittymistä. Alkutaipaleellaan oleva kanava hakee vielä paikkaansa ja vakiintunutta käyttäjäkuntaansa, joten edelläkävijöiden joukkoon on vielä mahdollista liittyä. Myöskään X:ään liittyvä taakka ja epämiellyttävä keskustelukulttuuri eivät vielä ole rantautuneet Threadsiin, joten kynnys kanavan testaamiseen on vielä matalalla. Brändejä, joiden tekemistä Threadsissa tällä hetkellä kannattaa seurata ovat esimerkiksi Marvel Entertainment, joka keräsi nopeasti kanavassa huikeat 4,5 miljoonaa seuraajaa, Star Wars ja TikTok. Näitä kaikkia yhdistää se, että ne luovat kanavassa muista erottuvaa, huumoripitoista ja uniikkia sisältöä, joka on räätälöity sopivaksi juuri Threadsiin.

Yksi kiinnostavimmista ja kanavan esimerkiksi X:stä parhaiten erottavista tekijöistä Threadsissa on mahdollisuus julkaista äänisisältöä lyhyiden ääniviestien muodossa. Äänisisältöjen räjähdysmäisen suosion myötä tämä on kiinnostava ominaisuus, jonka kehityskulkua kannattaakin jäädä seuraamaan.

Nähtäväksi jää, tuleeko Threadsista seuraava Metan tähdenlento (kuten vuonna 2020 lanseerattu Instagram Guides -toiminto, joka poistettiin kaikessa hiljaisuudessa loppuvuodesta 2023) vai tuleeko siitä vihdoin se kanava, joka syrjäyttää X:n lyhytviestipalveluiden ykköspaikalta?

Sisällöntuottajien main character moment on täällä

Jo pitkään on puhuttu, että aito somesisältö on ykkönen. Tämän vuoksi vaikuttajatekemisen rooli on kasvanut kasvamistaan ja useat yritykset ovat onnistuneet solahtamaan luontevasti TikTokiin oivien vaikuttajavalintojen avulla. Vahvan ja varteenotettavan vaihtoehdon aidolle sisällöntuotannolle tarjoavat myös UGC (user generated content)- sisällöntuottajat. Odotamme näkevämme vuonna 2024 entistä enemmän monipuolisia vaikuttajakokonaisuuksia, joissa on keskeisessä sisällöntuottajan roolissa myös suurelle yleisölle tuntemattomia kasvoja.

Brändit ovat päässeet harjoittelemaan vaikuttajayhteistöitä Metan puolella jo tovin, minkä ansiosta TikTokissa yhteistyöt ovat rohkeampia. Sisällöntuottajien avulla brändit voivat revitellä sovittujen raamien sisällä ja tuottaa sellaista sisältöä omalle tililleen, joka sopii katsojan sisältövirtaan, näyttää ja kuulostaa kanavakohtaiselta, mutta viestii samat asiat mitä perinteisissä mainossuoritteissa tuotaisiin esiin. Sisällöntuottajan valitseminen kasvoksi kanavalle ison vaikuttajan sijaan voi olla kustannustehokas ratkaisu, jolla päästään autenttisesti lähelle kuluttajaa. Esimerkiksi Pauligin tiliä seuranneet ovat voineet huomata, että aluksi tuntemattomista tyypeistä on tullut katsojalle jo tuttuja ja turvallisia hahmoja. Tätä trendiä jäämme seuraamaan!

Myös yritysten omat työntekijät ovat merkittävä voimavara markkinoinnissa, jota ei vielä hyödynnetä täysimääräisesti somesisältöjen tuotannossa tai sisältöjen kasvoina. Erityisesti LinkedInissä työntekijöiden omat verkostot voivat olla keskimäärin 10 kertaa suurempia kuin yritysprofiilien verkostot, joten heillä on laaja yleisö, johon he voivat vaikuttaa sisällöillään. Brändit voivat hyödyntää tätä potentiaalia kouluttamalla työntekijöitänsä sisällöntuottajiksi ja vaikuttajiksi omilla sosiaalisen median kanavillaan.

UGC-tekemisen lisäksi vaikuttajakentällä puhututtaa pitkäjänteinen yhteistyö. Pelkkien kampanjarykäisyjen sijaan toivomme näkevämme enemmän vuosiyhteistöitä ja aitoa tarinankerrontaa, jonka avulla brändin, sisällöntuottajan ja some-käyttäjän kesken saadaan rakennettua syvempi side.

Tekoälyn hiljainen vallankumous

Sosiaalisen median alustat hyödyntävät jo tekoälyä monin tavoin. Tekoälyä käytetään käyttäjien mielenkiinnon mukaisten sisältöjen suosittelemiseen, mainonnan kohdentamiseen, trendien seuraamiseen ja sisällön moderointiin. Lisäksi tekoäly parantaa sosiaalisen median turvallisuutta esimerkiksi estämällä roskapostia ja autentikoimalla käyttäjiä.

Tekoälyn avulla voidaan tunnistaa suosittuja ja sitouttavimpia sisältöaiheita, parhaita julkaisuaikoja ja avustaa sisällön suunnittelussa sekä tuotannossa luomalla automatisoituja sisältöjä. Lukuisat sosiaalisen median kanavat tuovatkin nyt sisällöntuottajien avuksi kilvan omia tekoälypohjaisia työkalujaan ja ominaisuuksia osaksi sovelluksia. Kirjo on valtava aina generatiivisten kuvien taustojen rakentamisesta kokonaisten biisien ja videoiden tekemiseen pelkän tekstin perusteella. Odotamme jo uteliaina, milloin pääsemme käyttämään näitä myös Suomessa monen ollessa vielä testausvaiheessa rajatuilla markkinoilla. Erityisesti TikTokissa omien biisien luominen tekstin perusteella tarjoaisi yrityksille mahdollisuuden luoda jopa omia viraalihittejä sovelluksessa. Tai vähintään laajentaisi musiikinkäyttömahdollisuuksia rajallisen musiikkikirjaston rinnalle käyttöoikeuksien näkökulmasta.

Vaikka tekoälytyökaluja on jo moneen lähtöön, sisällön validointi ja näkemyksellisyys säilyvät edelleen tärkeinä. Ohjelmat eivät korvaa aitoa ihmistä, empatiaa ja luovuutta, joka tekee sisällöstä merkityksellistä ja vaikuttavaa. Ihminen varmistaa sisällön laadukkuuden, yrityksen ja brändin tone of voicen. Yritykset ovat edelleen vastuussa sisällöstä ja julkaisemisesta.

Mitkä sisältötrendit ohjaavat ostopäätöksiä vuonna 2024?

Pinterest Predicts 2024 -raportti tarjoaa ainutlaatuisen näkymän kuluttajien mieltymyksiin. Se perustuu 428 miljoonan Pinterest-käyttäjän hakutuloksiin ja paljastaa, mitä he etsivät liittyen heidän seuraavaan elämänvaiheeseensa.

Raporttia kutsutaan englanniksi "a-not-yet-trending-report", mikä viittaa siihen, että aiheet eivät välttämättä ole suosittuja juuri nyt, mutta ne voivat pian nousta trendeiksi. Markkinoijille tämä on arvokas työkalu, sillä se kokoaa yhteen käyttäjien hakutulokset eri kategorioista, kuten kauneudesta, muodista, matkustamisesta, viihteestä, ruoasta ja juomasta sekä kodista, finanssipalveluista ja harrastuksista. Seuraamalla hakutuloksia kategorioittain saadaan käsitys käyttäjien kiinnostuksenkohteista ja mahdollisista nousevista trendeistä.

Sosiaalisen median näkökulmasta tämä on erityisen mielenkiintoista, koska oli kyseessä mikä ala tahansa, organisaatio voi hyödyntää Pinterest Predicts -raporttia oman alansa nousevien teemojen tutkimiseen. Näin voidaan selvittää, mitä käyttäjät etsivät ja millaisia hakusanoja he käyttävät. Tämä mahdollistaa somesisältöjen tuottamisen vastaamaan näitä trendejä.

Pinterestin markkinointijohtaja kertoo Social Minds -podcastissa, että yleisesti ottaen näemme siirtymisen minimalistisesta estetiikasta ja Y2K-trendeistä kohti voimakkaammin 70-luvun innoittamaa maximalismia ja “more is more” -ajatusmaailmaa.

Tässä muutama poiminta huomisen trendejä ennustavasta Pinterest Predicts-raportista.

Kauneus:

Blue Beauty

Aquamarine-vibat tekevät paluun kauneusmaailmassa, kun Gen Z ja milleniaalit löytävät tapoja yhdistää tämän 60-luvun trendin osaksi päivittäistä kauneusilmettään. Hakutuloksissa on havaittavissa kasvua esimerkiksi "Fun blue nails" (+260 %) ja "Aqua makeup look" (+100 %). Mieti, miten kauneusbrändi tai kauneustuotteita myyvä yritys voisi hyödyntää tätä trendiä omassa markkinoinnissaan.

Harrastukset ja kiinnostuksen kohteet:

Be Jelly

Vuoden 2024 yksi suurimmista ennustetuista trendeistä liittyy meduusoihin, ulottuen kauneudesta kodinsisustukseen ja couture-muotiin. Hakutuloksissa nousevat erityisesti esiin "Jellyfish haircut" (+615 %) ja "Blue jellyfish" (+155 %). Jellyfish-hiustyyli nähtiin rohkeimpien keskuudessa jo vuonna 2023, joten nähtäväksi jää, ottaako tämä trendi enemmän jalansijaa tänä vuonna. Jos toimisin kampaajana tai kampaamoalalla, harkitsisin vahvasti, miten voisin markkinoida "jellyfish-hiustenleikkauksia". Muutaman somessa jaetun videon lisääminen yrityksen IG Reelsiin tai TikTokiin ei olisi hullumpi idea.

Wellbeing:

Big Talk

Hyvinvoinnin saralla huomio kiinnittyy entistä voimakkaammin yhteyden luomiseen kaikissa ihmissuhteissa. Gen Z ja milleniaalit paneutuvat suuriin kysymyksiin, jotka auttavat syventämään yhteyttä. Hakutuloksissa näkyvät erityisesti "Questions for couples to reconnect" (+480 %) ja "Hot seat questions" (+825 %). Riippumatta organisaatiosi liiketoiminta-alueesta, hyppää mukaan tähän trendiin, kun pyrit luomaan syvempiä suhteita yleisöösi. Ole vuorovaikutuksessa ja käy avointa keskustelua heidän kanssaan.

Lue koko raportti täältä ja anna sen toimia inspiraationa brändinne somesisältöjä suunnitellessa!
SEK logo

Tilaa uutiskirje

Oy SEK Ab
John Stenbergin ranta 2
00530 Helsinki, Finland
info@sek.fi
+358 9 695 71