Eräs äidinkieltä ja kirjallisuutta peruskoulussa opettava tuttavani kysyi minulta äskettäin, voisinko kertoa hieman tekoälyn positiivisista puolista. Ei lienekään ihme, että opettajainhuoneen keskustelut muuttuvat helposti pelotteluksi, jolloin tekoälyn hyödylliset – ehkä jopa elintärkeät – käyttötavat kaikentasoisille kirjoittajille jäävät taka-alalle tai tietoisesti sivuutetaan.
Teknologinen kehitys etenee nopeasti, ja digitalisaatio, älypuhelimet sekä tietokoneet ovat jo muuttaneet elämäämme merkittävästi. Silti suurimmat mullistukset saattavat olla vielä edessä. Tekoäly voi tuoda arkeemme ja yhteiskuntaamme muutoksia, joita emme vielä täysin osaa ennustaa.
Uusi teknologia herättää siksi myös paljon kysymyksiä ja huolenaiheita. Miten käy nuorten kirjoitustaitojen, analyysikyvyn ja kriittisen ajattelun, kun he saavat käsiinsä näin voimakkaita työkaluja?
Löytävätkö he koskaan oman, aidon äänensä, jos he alkavat tukeutua tekoälyn tuottamiin teksteihin ilman, että heidän täytyy työstää omaa näkökulmaansa ja käydä omia moraalisia pohdintojaan? Ja miten opettajat pystyvät tällöin arvioimaan oppilaidensa todellista osaamistasoa ja antamaan palautetta, joka vastaa heidän vahvuuksiaan ja kehityskohteitaan?
Näihin kysymyksiin ei vielä ole selkeitä vastauksia. Mutta kun itse työssäni päivittäin mietin juuri näitä asioita – ongelmanratkaisua, kertojaääntä ja moraalisia valintoja – en voi olla innostumatta. Elämme aikaa, joka on täynnä mahdollisuuksia ja inspiraatiota – ehkä enemmän kuin koskaan ennen.
Ennen kuin listaan syitä, miksi nuorten kannattaa opetella tekoälytyökaluja jo tänään, on hyvä muistaa, että tulevaisuuden ennustaminen on vaikea laji. Tekoälyn täyttämän tulevaisuuden hahmotus on haastavaa samalla tavoin kuin oli haastavaa vuonna 1995 arvioida internetin vaikutuksia ihmiskuntaan – tai vuonna 2005 antaa neuvoja sosiaalisen median käytöstä. (Kiitos Facebook, että jatkuvasti muistutat 15 vuoden takaisista julkaisuistani – nykynuorten termi taitaa olla ”cringe”.)
Joskus tuntuu, että me kaikki seisomme hyppytornissa katsellen altaaseen. Hypätä täytyy joka tapauksessa, mutta olisi varmasti järkevää, jos ensin oppii uimaan.
1. Valmistautuminen tulevaisuuden työmarkkinoille
Tekoälytyökaluja käytetään yhä useammin lähes kaikilla aloilla, ja niiden hallinta tekee sinusta houkuttelevan työnhakijan. Ei tarvitse olla ammattikirjoittaja hyötyäkseen kyvystä tuottaa nopeasti tekstiä eri tarkoituksiin. Sähköpostit, esitykset ja someviestit ovat jo arkea useimmilla työpaikoilla. Jos osaat hyödyntää tekoälyä tekstinluonnissa, sinulla on valtava etumatka työelämässä.
2. Kriittisen ajattelun vahvistaminen
Tekoälyn käyttö hyvin muotoillun ja hyödyllisen tekstin luomiseen vaatii, että osaat analysoida ja arvioida sen tuloksia. Tekoäly ei ole täydellinen: sen vahvuudet ja heikkoudet oppii tunnistamaan parhaiten käyttämällä sitä. Harjoittelemalla tekoälyn tuottamien tekstien parantamista kehität samalla omaa kykyäsi arvioida ja kyseenalaistaa tietoa.
3. Luovuuden ja ongelmanratkaisun lisääminen
Tekoäly voi toimia luovana kumppanina, joka auttaa sinua löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisemaan ongelmia. Monille, myös minulle, kirjoittamisen aloittaminen on joskus vaikeaa. Kun työskentelet tekoälyn kanssa, tämä ongelma katoaa – jos jäät jumiin, voit pyytää uusia näkökulmia tai ehdotuksia. Tekoälyn tuottamat ideat voivat innostaa ja johdattaa ratkaisuun, jota et ehkä itse olisi löytänyt.
4. Digitaalisten taitojen kehittäminen
Tekoälyn käyttäminen auttaa kehittämään digitaitoja, jotka ovat välttämättömiä yhä teknologiapainotteisemmassa yhteiskunnassa. Tekoäly, kuten internet ja sosiaalinen media ennen sitä, muotoutuu käyttäjiensä kautta. Kun opit hallitsemaan tekoälytyökaluja, kasvatat myös omaa varmuuttasi teknologian käyttäjänä.
5. Eettisen ymmärryksen rakentaminen
Tekoäly voi olla voimakas työkalu niin hyvään kuin pahaankin. Mitä aiemmin nuoret alkavat käyttää tekoälyä, sitä paremmin he oppivat ymmärtämään sen mahdollisuuksia ja riskejä. Tekoälyn eettisten kysymysten pohtiminen ja ymmärtäminen ovat välttämättömiä vastuullisen käytön kannalta – ja auttavat muokkaamaan parempaa maailmaa.
On vaikea ennustaa tarkasti, millaisia vaikutuksia tekoälytaidoilla on tulevaisuuden työmarkkinoihin. Silti on selvää, että tänään kehitetyt työkalut voivat muuttaa yhteistä huomistamme merkittävästi. Ehkä meidän tulisi varautua siihen, että tulevaisuus lepää niiden nuorten käsissä, jotka oppivat luokkahuoneissamme hallitsemaan ja hyödyntämään uusia teknologioita – sillä niin se taitaa olla.
Ja lopulta – todellista tekstien taikaa syntyy siellä, missä tekoäly ja oma kynäsi kohtaavat. Tämäkin tekstin kirjoitin alun perin ruotsiksi. Käännöksen hoiti ChatGPT.
Niclas Runeberg
Senior Creative / SEK