Vaikuta kuin presidenttiehdokas: nämä esiintymisen tehokeinot jokainen voi oppia

20.10.2024

Amerikkalaiset valitsevat marraskuussa uuden presidentin. Parhaillaan käynnissä oleva kampanjavaihe on yhteiskunnallisen viestinnän ja vuorovaikutustaitojen osalta varsinainen herkkupala. Vaikka Yhdysvaltojen politiikka ei kiinnostaisi, voi kampanjapuheista poimia hyödyllisiä oppeja vaikuttavaan viestintään ja esiintymiseen. Tässä kuusi tehokeinoa, jotka sinäkin voit häikäilemättä napata ehdokkaiden työkalupakista omaan käyttöösi.

Yhdysvaltain presidentinvaalit tarjoavat valtavan määrän julkisia puhespektaakkeleja, joista pääsee tässä mittakaavassa nauttimaan harvoin. Ehdokkaiden vaalivankkurit kiertävät hengästyttävällä tahdilla osavaltiosta toiseen. Parhaimmillaan yksittäiset kampanjatilaisuudet keräävät paikan päälle yli sadantuhannen hengen yleisömeriä. Jokainen tilaisuus huipentuu luonnollisesti presidenttiehdokkaan valmistelemaan puheenvuoroon.
Jaa

Laadukkaan kampanjapuheen DNA

Korkeatasoisissa ja vaikuttavissa puheenvuoroissa ei ole kyse pelkästään vetoavasta tunnepuheesta, vaan ne ovat strategisten tavoitteiden pohjalta rakennettuja, ehdokkaan ja heidän taustatiiminsä suunnitelmallisia huippusuorituksia.

Suomalaiseen pidättäytyvään esiintymistyyliin tottuneelle USA:n vaaleissa nähtävät kampanjapuheet voivat olla kuin taideteoksia. Puheen rakenne, rytmitys, retoriset tehokeinot, puhenopeus, tauotukset sekä kyky rakentaa draaman kaari juuri oikein yleisön tunnetiloja hyödyntäen ovat loppuun asti hiottuja taidonnäytteitä.

Puheen taustalla on aina lukuisia tavoitteita, joiden päälle sisällölliset valinnat rakentuvat. Ammattilainen pystyy tunnistamaan samasta kampanjapuheesta parhaimmillaan useita erilaisia tavoitteita. Ehdokkaan ja tämän puheenkirjoittajien pyrkimyksenä on rakentaa paikan päälle saapuneille äänestäjille vahva tunne- ja muistijälki ja vakuuttaa nämä ehdokkaan sopivuudesta. Samaan aikaan puheeseen on voitu hioa kohdennettuja viestejä myös median poimittavaksi: kampanjaorganisaatiot seuraavat tarkkaan, mitkä ehdokkaan sitaateista ja pääviesteistä ylittävät uutiskynnyksen.

Viestejä muotoillaan myös kilpailijan leiriä silmällä pitäen. Rivien välissä tai riveillä saatetaan kommentoida vastaehdokkaan linjaa, poliittista historiaa tai rakentaa vastakkainasettelua niin suoran kuin epäsuorankin arvostelun keinoin.

Ehdokkaan työkalupakin äärellä – ota haltuun ainakin nämä

Vaikka amerikkalainen esiintymiskulttuuri poikkeaa suomalaisesta, voi jokainen puhuja, johtaja tai asiantuntija ammentaa esiintymistapaansa vahvaa vaikuttavuutta presidenttiehdokkailta ja näiden puheenkirjoittajilta. Tärkeintä on suunnitella puheen sisältö suoraan omien tavoitteiden pohjalle ja rikastaa sitä erilaisilla tehokeinoilla.

Kun seuraat ehdokkaiden esiintymistä, kiinnitä huomiota seuraaviin elementteihin ja ota haltuun itsellesi sopivat tehokeinot:

  1. Satsaa aloitukseen ja lopetukseen. Nämä ovat puheenvuoron tärkeimmät yksittäiset hetket, jotka vaikuttavat paljon kuulijan muistijälkeen. Seuraa, miten ehdokkaat hyödyntävät nämä paikat ja varmista seuraavalla kerralla, että aloitat oman puheesi kiinnostavalla tavalla ja myös lopetat sen ikimuistoisesti. Harmillisen usein puheen lopetus jää Suomessa suunnittelematta.

  2. Tarinankerronta ja henkilökohtaiset anekdootit. Suomessakin poliitikot ovat oppineet tuomaan puheisiinsa henkilökohtaisia tarinoita ja näkökulmia. Riippumatta puheesi aiheesta, henkilökohtainen kulma vahvistaa viestisi vaikuttavuutta ja usein myös lisää sen samaistuttavuutta. Henkilökohtaiset esimerkit myös rakentavat luottamusta ja mielikuvaa avoimesta, rehellisestä puhujasta.

  3. Voimaa kehonkielestä, ilmeistä ja eleistä. Suomalaiset puhujat ovat usein melko staattisia. Kuitenkin hyvin pienillä asioilla voit tehdä suuren vaikutuksen. Erotu eduksesi liikkuvalla kehonkielellä ja tilankäytöllä. Ole tietoinen ilmepaletistasi: viestin läpimenon kannalta on suuri ero siinä, kertooko sanottavansa naama peruslukemilla, hymyillen vai vakavalla ilmeellä. Tärkeintä on, että viesti ja ilmeet ovat linjassa keskenään. Pienillä yksityiskohdilla, kuten eteenpäin nojaamalla, käsien käytöllä sekä tilan hyödyntämisellä voit vahvistaa ja alleviivata puheenvuorosi keskeisiä kohtia.

  4. Lataa puheeseesi tunnetta. Kampanjapuheista ei tunnetta puutu, mutta sitä voi hyvin hyödyntää myös työ- ja yrityselämässä. Tunne vahvistaa usein sanoman muistijälkeä ja siksi se on monen hyvän puhujan tehokeino. Tunnetta voi tuoda puheeseen esimerkiksi henkilökohtaisilla tarinoilla, rikkaalla ja värikkäällä sanavarastolla sekä konkreettisilla esimerkeillä ja mielenkiintoisilla vertauskuvilla. Tilanteesta ja yleisöstä riippuen huumori voi olla myös yksi tapa, jolla puhallat tunnetta puheenvuoroosi. Joskus yllättävän tai odottamattoman tiedon tai sanoituksen käyttö on myös tehokas tapa herätellä yleisöä.

  5. Tehoa ja tuloksia pääviesteillä. Presidenttiehdokkaiden puheissa on useita hyvin kiteytettyjä pääviestejä, joiden vaikuttavuutta tehostetaan toistamalla niitä riittävästi hieman eri sanoituksin. Samalla tavalla kuin ehdokkaat ovat rakentaneet pääviestinsä äänestäjille, voi jokainen meistä valmistella ja kiteyttää pääviestinsä ennen omaa puheenvuoroaan. Vaikuttavimmat pääviestit on aina johdettu suoraan puheen tavoitteista: sanoita siis viestisi sen mukaan, mitä haluat saada kuulijoissa aikaan.

  6. Samaistuttavuudella voitat yleisön puolellesi. Hyvä puhuja tuntee yleisönsä ja pystyy siksi puhuttelemaan näitä sanoilla, jotka luovat samaistuttavuuden tunteen. Näin kuulija kokee, että puhuja on yleisön kanssa samalla puolella ja ikään kuin yksi heistä. Samaistuttavuuden tunnetta voit rakentaa esimerkiksi sanoittamalla ääneen omaa ymmärrystäsi kuulijoista ja heidän kokemuksistaan.


Joonas Holste
Vanhempi viestintäkonsultti | Valmentaja
SEK logo

Tilaa uutiskirje

Oy SEK Ab
John Stenbergin ranta 2
00530 Helsinki, Finland
info@sek.fi
+358 9 695 71